За результатами всеукраїнського конкурсу наукових робіт «САПР та КМ в машинобудуванні» призові місця зайняли  студенти механіко-машинобудівного інституту, серед яких  1-ше місце зайняв Яцук С.О. (кафедра ІТМ),  два 3-х місцяСавченко А.В. (кафедра МПМ та РП) та Пасеніцький В.В. (кафедра ТМ).



Перше місце посіла робота студента 2-го курсу гр. МІ-51 Яцука Сергія Олександровича «Комп’ютерно-інтегрований програмно-апаратний комплекс контролю мікрогеометрії різальної кромки» (шифр ФАКТОР), над якою він працював майже півтора роки.


Робота присвячена актуальній науково-технічній задачі – автоматизації вимірювання мікрогеометрії різальної кромки інструменту і комп’ютерному моделюванню тривимірної мікрогеометрії, що останнім часом набуває все більшого значення для умов високошвидкісного (HSM – High Speed Machining) та високоефективного (HEM – High Efficiency Machining) оброблення матеріалів. Створений в рамках роботи апаратно-програмний комплекс не поступається за можливостями кращим зарубіжним зразкам, проте має суттєво нижчу вартість і меншу кількість обмежень.


Науковою новизною роботи є розвиток методології вимірювання мікрогеометрії різальної кромки в частині її розширення від 2D (вимірювання в одному перерізі) до 3D (вимірювання в тривимірному просторі), що дозволяє шляхом комп’ютерного моделювання отримувати більш загальну картину про форму різальної кромки.

Практичною цінністю роботи є новий, комп’ютерно-керований апаратний комплекс, який дозволяє в повністю автоматичному циклі реалізувати метод ощупування для вимірювання 3D-мікрогеометрії при дослідженні мікрогеометрії різальної кромки інструменту. Також важливим практичним результатом є розробка оригінального програмного забезпечення, яке виконує функції як автоматичного керування апаратним комплексом, так і дозволяє автоматизувати процес опрацьовування інформації про тривимірну мікрогеометрію, а для різальних кромок інструментів додатково визначати параметри округлення. Результати роботи впроваджені у навчальний процес.

Завантажити та переглянути презентацію доповіді

Вітаємо переможців та бажаємо невичерпної наснаги, невпинного руху вперед, підкорення нових наукових вершин!

Категорія: